gen_77214.1.gif
Home Start Electra Dobermann Electra pedigree Show results Electra career Work/Obedience MH Korning Update Calendar (2011) Calendar (old) CAC/SE UCH Medicine Aktivitet Links facebook Ardens Izumrud Lenis blog Butik da Lenis Banners Photo slideshow Photo gallery Lenis pixbox Lenis YouTube Vetande News 2006/07 Guestbook In memoriam e-mail me

Aktiv hund

9789153427292.jpeg

Share

 

 

Att aktivera hunden

 

Hundar ger oss glädje, trygghet och naturnära upplevelser. Men ger vi våra hundar ett meningsfullt och roligt liv, där närheten till flocken och arbete med flockmedlemmarna är en naturlig del i vår gemensamma vardag? Att aktivera hunden stärker inte bara konditionen och hjärnan hos hunden, utan även banden mellan er.
Hundar mår bäst när de får lösa problem och utföra olika arbetsuppgifter. Fysiska aktiviteter förbättrar deras kondition, styrka och smidighet, medan mentala arbetsuppgifter utvecklar dem som individer. 

 

 

Vad är aktivering?

Med aktivering menas så mycket. En promenad är aktivitet, likaså att få mat. Hundar som får för litet stimulans för hjärnan hittar gärna på egna aktiviteter som oftast inte är så uppskattade av matte och husse. Exempel kan vara söndertuggade möbler, skor och annat som hunden kan komma över. Andra exempel är att hundar som inte får sin ”hjärngymnastik” lätt blir översexuella och/eller skälliga. Därför är det bättre och framför allt roligare om du och din hund gör något tillsammans. Samarbete är modellenm - teamwork!

De hundägare som är aktiva tävlingsmänniskor inom bruks-, lydnad, agility och annat brukar inte ha några problem. Även ägare till stående, stötande och apporterande jakthundar brukar ha fullt upp med träning inför jaktsäsongen och på hösten med jakt. Men de som inte vill tävla eller jaga då? Naturligtvis kan man inom bruksgrenarna, lydnad och agility träna utan att tävla. Träning och tävling i dessa grenar är fullt tillräckligt för att hunden skall bli mentalt stimulerad.


Kurser

Svenska Brukshundklubben är rikstäckande och har ett stort utbud av kurser på alla nivåer. Om du är intresserad av att träna bruks, lydnad och agility så kan säkert hitta någon kurs som passar dig och din hund.

För de som har jakthundar blir det svårare. Prov och träning för stående och stötande hundar sker under jaktmässiga former. För retrieverraserna finns ”konstgjorda” prov, det vill säga prov som försöker efterlikna praktisk jakt. Man använder här redan döda fåglar. Döda fåglar kan uppfattas som litet äckligt av vissa personer och själva träningen och aktiveringen kan lika gärna bedrivas med så kallade dummies; konstgjorda apporter. Ras- och specialklubbarna för jakthundar har kurser för sina raser och medlemmar. Du kan hitta adresserna till Svenska Brukshundklubben och respektive rasklubb för jakthundar på Svenska Kennelklubbens hemsida.


Vad passar min hund?

När man skall aktivera sin hund är det naturligtvis bäst att man tittar på vad det är för hund man har. Bruks och jakthundar är framavlade för att utföra ett visst arbete och mår bäst av och är bäst på att få göra just det. Men om man nu har en blandras eller ren sällskapshundsras då? Man kan träna nästan vad som helst med vilken hund som helst. De allra flesta övningar och lekar kan anpassas till hundens storlek, ras och så vidare. Du skall naturligtvis börja med lättare övningar som din hund ganska snart klarar av, för att sedan höja svårighetsgraden.

De flesta hundar lär sig fort och tycker att det är jättekul! Bli inte ledsen om din hund inte löser problemen snabbt. Det är snarare bra, för då får ju hunden tänka till litet extra och det är precis vad du vill! Det finns särskilda aktivitetsleksaker att köpa hos djuraffärer, men du kan också hitta på övningar med sådant som finns i hemmet.


Gömma godis

En bra övning att börja med är att gömma godis. Börja med att gömma ett stort antal godbitar i ett rum. Säg ”sök” eller ”leta” till hunden och hjälp den i början att hitta godsakerna. Hunden förstår snabbt och kommer snart att leta med liv och lust. Minska sedan successivt ned antalet godbitar, ju färre det är desto mer får hunden leta. Har hunden någon favoritleksak kan du självklart gömma den! När hunden förstår vad du vill att den skall göra kan du börja gömma godis och favoritleksaken ute. Du kan också gömma en ”dummie” eller apportbock. Glöm inte att berömma när hunden hittar!

Att lägga litet godis i en tom toarulle, klämma igen ändarna och ge hunden är en enkel övning. Det brukar ge en stunds huvudbry innan hunden kommer på hur den skall komma åt godiset. Nästa steg är naturligtvis att gömma toarullen.

Att lägga en bit godis på golvet och lägga en bunke eller ett kastrullock över brukar ge de flesta hundar en stunds bestyr innan de kommer på hur de skall göra. Märker du att din hund börjar tröttna, så avbryt övningen och leken.


Sök efter kantareller
En förlängning av dessa sökövningar är att lära hunden hitta kantareller. Du måste dock vara säker på att din hund förstår vad kommandot ”sök” eller ”leta” innebär. Först måste du själv hitta några kantareller och visa för hunden. Sedan gör du som med godiset. Var litet försiktig med översvallande beröm bara så att inte hunden blir så glad att den äter upp svampen! Kom ihåg att du alltid kommer att vara väldigt delaktig själv i kantarellsöket. Du kan ju inte släppa ut hunden i skogen själv och förvänta dig att din hund kommer tillbaka med kantarellerna! Men du kan har stor hjälp av din hunds känsliga näsa på svampjakten.


Böcker om aktivering
Dessa böcker är några att rekommendera, vilka ger dig bra aktiveringstips för din hund: ”Aktivitetsboken” av Memea Mohlin innehåller en mängd övningar på ”alla” nivåer.
”Min bästa vän” av Marie Hansson likaså. Det finns en mängd böcker om specifika övningar som inkallning och apportering och tävlingsgrenar som agility att köpa via Svenska Brukshundklubben. Den här boken rekommenderar jag er verkligen att läsa, "Aktivera din hund" av Swanstein, Charlotte (klicka för att komma till sidan). 

Det som egentligen sätter gränser för vad du och din hund kan göra tillsammans är din fantasi. Kom ihåg, det är aldrig för sent att lära gamla hundar nya saker!


 

 

 

AKTIV FRITID 2

 

Det är så enkelt att bara gå den gamla vanliga rundan med hunden, låta den göra sina behov och sedan gå hem igen. Särskilt på vintern är det inte alltid så lockande att ge sig ut i naturen. Men för din egen och hundens skull är det bra att sätta upp som mål att göra något roligt tillsammans en eller ett par gånger i veckan. Det är viktigt att komma ihåg att hunden behöver aktiveras i huvudet lika mycket som i kroppen. Ett bra sätt att börja är att söka kontakt med hunden genom att exempelvis hålla en godisbit i handen som den får när den tittar på dig. Vad som är än bättre är att hålla en godis i vardera handen och sträcka ut armarna. Hunden får då sin belöning när den behåller ögonkontakten.

 

 

Klättra och balansera
En hund bör kunna vardagslydnad som sitt, ligg, fot och hit, något som är bra att lära sig på en hundkurs. Vill du själv få lite motion samtidigt som din hund tränar kropp och hjärna, kan ni klättra och balansera tillsammans på stockar, stenar och bergknallar. Du kan också lära din hund att vänta medan du springer och gömmer dig bakom ett träd, när du kallar får hunden leta upp dig.
Att det skulle vara negativt att ha hundar i stadsmiljö som vissa påstår, är inte sant. I staden finns det massor av spännande stimuli som dofter, andra hundar, att gå till parken och man kan träna att åka buss´och tåg. Det man skall tänka på är att inte ta en för liten valp till city där den kan bli skrämd av något och kanske få rädslor för livet.

Vacker tass
Inomhus kan man också träna på kontakt, vacker tass och andra konster samt hitta på roliga lekar. Göm godis eller dig själv, busa, dragkamp, det finns massor att göra. Det är du som ska börja och avsluta leken eftersom det är viktigt att sätta gränser.
Är hunden överviktig? Ge den matbitar i stället för godis, eller göm ben eller leksaker.

 

Aktiveringstips - sammanfattning

 • Lägg godis i en tom toarulle och vik ihop ändarna så att hunden får jobba
 • Göm godis en bit upp, t ex på en trädstam
 • Lägg godis i en boll som hunden får rulla
 • Lär hunden trick som "high five" eller hoppa genom en ring
 • Lek kurragömma hemma eller utomhus
 • Träna på agilitybanan eller gör en egen hinderbana
 • Omvägsproblem -gå runt stolpar och träd
 • Gå zick-zack genom förarens ben, rulla runt, hoppa genom armarna, hoppa över benet
 • Lär hunden buga, gå till duschen, lyfta tassen, krypa, backa
 • Lär hunden gå bakom och gå före
 • Lär hunden att plocka ur och i sina leksaker ur en korg
 • Budföring (skicka hunden mellan två personer)
 • Balansövningar; dansa, godis på nosen, gå på stockar, sitta/ligga på någon stor sten

 

Det finns många fler övningar att göra med sin vovve, det är bara att ta till fantasin och även läsa några av ovan rekommenderade böcker.

Hoppas du får härliga aktiva stunder med din vovve framöver.

 

black_dog_runs.gif