gen_84275.1.gif
Home Start Electra Dobermann Electra pedigree Show results Electra career Work/Obedience MH Korning Update Calendar (2011) Calendar (old) CAC/SE UCH Medicine Aktivitet Links facebook Ardens Izumrud Lenis blog Butik da Lenis Banners Photo slideshow Photo gallery Lenis pixbox Lenis YouTube Vetande News 2006/07 Guestbook In memoriam e-mail me

Korning 2008-11-02

312621152_199846.gif

Mentaltest (MT)

Plats: Dobermannklubben/Stockholms LO i Täby.
Domare: Inga-Lill Larsson och Hans Kinn
Testledare: Lorentz Ogebjer
Figuranter: Viktoria Arehult, Anette Laird, Camilla Karlsson
Exteriörbeskrivare: Lisa Druse

 • MT: Electra, 399 poäng/godkänd med god marginal! 
 • Skott: Maxpoäng (ruta 5), skottfast.
 • Slutomdöme: "Electra är en socialt självsäker, orädd, uthållig, nyfiken, trevlig,
  glad och trygg hund - med en idealisk aggressivitet!"

 

Exteriörbeskrivning

Electra fick oxå en fantastiskt fin exteriörbeskrivning/hundbeskrivning med i stort sett bara 1:or (58 st/korrekt), utmärkt! Beskrivare var Lisa Druse. Tyvärr så kommer det att stå "Ej godkänd exteriördel" på SKK, då en hund med HD-fel tydligen inte kunde få godkänd exteriördel!?. Detta trots att en dobermann med exakt lika förutsättningar som min hund blivit godkänd av samma beskrivare!? Electra kan i dagsläget inte få titeln korad förrän hon är friröntgad (B/C - 2° fel på en höft, år 2006) vilket jag hoppas på. En ny HD-röntgen kommer att göras under 2011.

 • Höjd: 67 cm.
 • Längd: 69 cm.
 • Bröstdjup: 34 cm.
 • Bröstomfång: 93 cm.
 • Tandstatus: Ua

 

 2011

Electra har gjort en ny Exteriörbeskrivning maj 2011, GODKÄND. Beskrivare var domare Petra Junehall. Electra har även blivit Ögonlyst maj 2011, utan anmärkning). För mig är hon "KORAD" Electra de Galius. Hon är godkänd på båda delarna och Electra visade på stort mod och dådkraft -med som domaren sade "idealisk aggressivitet" där det var viktigt, bl a vi d släden och hon var helt suverän vid militära figurraden...raka vägen upp till mig, 75 m! Det var en dobermann som inte ens vågade sig förbi första militärfiguren och där föraren till slut fick hämta sin dobermann och gå med sin hund genom hela momentet. Det momentet säger väldigt mycket om hunden...inkluderat flockkänsla och problemlösning. Sedan hade Electra högsta poängen på uthålllighet (24), vilket är mycket bra.  Några dobermann hade näst intill ingen uthållighet. Jag är väldigt stolt över min hund som är en mycket stabil och trygg dobermann - både på tester och i vardagen. Electra (och matte) får väldigt ofta beröm i olika sammanhang -att hon är en mycket trevlig, trygg och cool dobermann samt snygg.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fortsättning MT 2008...

Lisa D tyckte mycket om min tös, både på banan och exteriört. Hon blev glatt överraskad av Electras fart, glädje och intensitet på testbanan. Hon har många gånger sagt att Electra kan se lite "loj" ut i ringen, vilket stämmer.

Det var en mycket rolig och givande dag på Stockholms LO och alla var glada och trevliga, även hundarna. En eloge till duktiga och trevliga domare (men mkt hårda i bedömningen), figuranter, exteriörbeskrivare och testledaren Lorentz som dessutom hade gjort den fina testbanan! Det var första gången jag var där och stugan var liten och gullig, men med en mycket bra träningsplan/inhägnad.

 

Resultat för alla som deltog på mentaltestet (MT) 

Det krävs 300 poäng för att bli godkänd.

(Sex stycken dobermann och en briard testades)

 1. Sant Kreal Chicago - godkänd med 356 poäng
 2. Mezzrow´s Pushkin, godkänd med 393 poäng
 3. Cartier Monzerat Fastidious Femi godkänd (359 p), Briard
 4. Electra (de Galius), godkänd med 399 poäng 
 5. Smart Wood Hills Vivre-Vivien godkänd med 408 poäng
 6. Dark Inferno Bélize, icke godkänd (249 p) 
 7. Legrant Land Atlanta Annie, godkänd med 438 poäng/Korad 

Grattis till alla duktiga och godkända hundar/KORADE!! :up:

Men som domaren sade flera gånger, "det är inte slutpoängen i sig som är viktigast, utan var poängen sitter!". Det håller jag verkligen med om, men det är självklart att man vill ha så bra poäng som möjligt på sin hund. Jag är mycket glad och nöjd över Electras fina totalpoäng/placering av poängen, och att hon blev godkänd - det räcker långt. :D

Jag trodde att Electra skulle hamna runt 490 poäng. Det hade hon nog gjort om hon hade tränat bitstock och bjudit till lite på den s k lekinviten och legat snäppet högre på två andra moment och utan den lilla tidsfördröjningen. Detta grundar jag mig på hur hon är mentalt i vardagen i alla tänkbara situationer. Då speglar den i förväg ponerade höga poängen Electras medfödda styrka/egenskaper på alla områden, utom bitstocken där hon älskar att leka och kampa men inte har rätta greppet. Men som domaren sade, "det är var poängen sitter som är viktigare än slutpoängen"! Jag anser inte att dagens Korning visar hundens medfödda egenskaper då många tränar sin hund i bitarbete (vilket i stort sett är nödvändigt för att få rätt bett på testet), vilket ger höga poäng på MT! Många hundar har bra poäng på bitdelen, men desto sämre på övriga delar på MT - vissa hundar skulle inte ens bli godkända om de inte hade klarat av bitdelen som ger över 100 poäng. Jag är av den uppfattningen att dagens MT behöver revideras gällande bitdelen, då godkända hundars resultat många gånger döljer en mentalt sämre hund som har tränats i bitarbete/IPO. Har en hund KORNINGS-titel så tror många att då är det en suverän hund, vilket inte riktigt berhöver stämma med verkligheten.

Electra hade förutom tidigare nämnda domaromdöme bl a den sociala självsäkerheten och idealisk aggressivitet - bara positiva minnesbilder utan undvikande beteenden, avreaktion med någon tidsfördröjning i enstaka situationer, rädslan var obefintlig med endast någon enstaka intensitetssänkning. Hennes nyfikenhet var oxå på topp, med endast en liten tidsfördröjning. Hon löste de flesta situationer på ett mycket bra sätt. Skotten hade hon inga som helst problem med.

                            

Electras resultat på banan

För er som orkar läsa och har intresse...


Jag var en aning nervös både innan och i början av testet. Vi fick reda på dagen innan att vi skulle delta, så det blev en mycket kort förberedelse. Det moment som jag troddde Electra skulle få problem med var "Bitstocken", som hon aldrig tränat tidigare. Jag fick några minuter innan Electra skulle starta, låna en bitstock av Lisa D. Bitstocken är 50 cm lång och ganska tjock och hård samt gjord av säckväv. Det är svårt för hundarna att bita i den otränad, då menar jag att bita med bakre tänderna och inte tappa greppet. Där har bl a IPO-hundarna en stor fördel.

Det visade sig oxå i de första åtta momenten med "bitstocken" att så blev fallet. Electra tog tag/höll/slet och drog i bitstocken, så gott hon kunde, både från 5 m och 40 m avstånd. Resultatet blev som jag trodde, hon högg med främre tänderna (bra grepp enligt min mening), hon tappade greppet någon enstaka gång och missade armen i första hugget från 40 meter, men tog sedan direkt ett fast grepp. Electra blev tokglad i momenten när hon skulle springa efter bitstocken, och kom sedan tillbaka till mig och testledaren med tidsfördröjning, där tappade vi oxå poäng i samarbete. Electra fick bara 52 av 115 poäng på de 8 första momenten/bitstocken! That´s life. Personligen tycker jag att hon var värd iaf 3:or överlag i griparbetet. Det var andra som var med i publiken (bl a Lisa) som tyckte att Electra fick för låg poäng på bitstocken.

För mig personligen är ändå de andra momenten i mentaltestet av mycket högre värde vad avser mental status på en hund än lek/gripande-biten. Om man skall träna IPO och liknande, så går det troligen att träna upp eller så inte. Synd bara att totalpoängen blir lidande, på de flesta hundar som inte har tränat bitstock... 63 poäng minus för min tös! Jag tänker då på att ett mentaltest skall visa hundens naturliga/medfödda egenskaper i testmomenten. Det stämmer inte riktigt vad avser de sex grip-momenten. Det finns säkert flera hundar som griper med bakre tänderna medfött och kan hålla fast hela tiden, men de flesta gör nog som min tös gjorde. Det vore bättre att använda en "kamptrasa" istället, det är mer naturligt för hunden.

Sedan när det var dags för moment 9, "förföljande" så fick hon maxpoäng på det och i moment 10, "Förföljande/gripande", en 4:a på "griper direkt men släpper bytet". Vad som däremot var himla roligt var att Electra i nästa moment (11) "uthållighet" , hade bäst tid av alla testade hundar. Hon jobbade på i 60 sekunder för att försöka hitta den i röret försvunna "kaninen". Många av de andra hundarna gav upp efter mindre än 30 sek. Fast det kan ju oxå vara negativt om det är jaktinstinkt, men jag ser det mer som uthållighet i arbete. Jag har inte sett nästan någon annan dobermann (statistik SKK) som har fått 24 poäng på uthållighet som min tös fick.

Nästa moment (12) "Social självsäkerhet" där hamnade Electra i topp! Det var oxå det som domaren tyckte var allra bäst med min kära Electra, att hon är så orädd, trevlig och socialt självsäker samt trygg hund!

Domaren tyckte för övrigt att jag skulle ta det lugnare och fokusera mer på "uppgiften" med henne privat, och att jag skulle lyssna/lita på min hund samt att min kära Electra kan lära mig saker! "Din hund klarar av dig", sade domaren!  :yes:  Det berodde på att jag var lite "okoncentrerad" av och till under testet, och glömde några gånger att stå helt stilla vid momenten. Jag sade till domaren, att det är nog jag som behöver testas!   Ja, Electra kan verkligen lära mig saker, underbar är hon. :smile:  Det är som jag alltid har sagt och Cesar Millan, att det är föraren/ägaren som ofta är problemet. Electra hade inga större problem att klara av denna testbana.

Vid momenten 13 och 14, "Social nyfikenhet" och "socialt samspel" där hamnade Electra i mitten och snäppet under, då hon var "neutral, låter sig klappas" och "svarar svagt på lek & lekinviter -kan avbryta". Electra tyckte inte att "trumgubben" eller vad den kallas var speciellt rolig eller lockande. Hon stod helt tyst och blixt stilla när den närmade sig med hoppande och krumbuktiga rörelser. Hade det varit som på MHt att gubben hade haft en kamptrasa eller liknande i handen, då hade Electra helt klart reagerat annorlunda. Nu såg det mest ut som hon tänkte, "vad tusan är det där för konstig filur?". Jag är ändå glad att hon har blivit lugnare och inte vill leka och busa med allt och alla. Hon har mognat och blivit mer förig. Jag blev dock lite förvånad över att hon inte reagerade mer på denna s k lekinvit. Där tappade hon då en hel del poäng, och fick bara 16 p av 40. På social nyfikenhet fick hon bara 24 p av 40.
När jag tänker efter så agerade nog Electra ganska lika som på MHt. Hon var då måttligt nyfiken vid avståndsleken (eller snarare okoncentrerad), när gubben hoppade fram från buskaget, runt på linjen och försvann. Sedan när figuranten kom fram från gömstället och var aktiv med kamptrasan på linjen, då kom Electra som skjuten ur en kanon och lekte och kampade gärna. Den här gången hade figuranten inte någonting i händerna, vilket var synd.

Electra fick vid dagens MT hög poäng på moment 22, "Nyfikenhet" vilket är något annat, då det handlar om intresse för föremål som låter, hoppar upp eller andra konstiga saker i omgivningen. Detta moment är en helhetsbild från övriga moment.  

Nästa moment (15) "handlingsförmåga" där hamnade Electra oxå i mitten, "löser uppgifter i de flesta situationer". Personligen tycker jag nog att hon skulle ha hamnat snäppet högre, "är aktiv för att lösa uppgifter i de flesta situationer". Men men...gränsen är hårfin mellan siffrorna och 20 poäng bort direkt!

De 22 moment + skott som summerar slutpoängen, utgör en sammanfattning och helhet, där vissa moment visar flera olika mentala bitar hos hunden. Ett sådant moment var "Figurraden" som enligt domaren, sade väldigt mycket om hunden. Där tittar man på hundens sätt att agera rationellt i en konfliktsituation i samband med att den ska återfinna den försvunna föraren. Där kommer många olika moment in i helhetsbedömningen som; social självsäkerhet, rädsla, avreaktion, minnesbilder, nyfikenhet, koncentration, anpassningsförmåga, skärpa, uthållighet, flockkänsla m.m.

Om vi skall se till hur Electras beteende och "flockkänsla" var i momentet "Figurraden", med de ca 15 stycken "militära halvfigurerna" placerade i två figurrader och tre gubbar i mitten, varav en reses upp framför hunden strax innan den släpps. Föraren skall lämna hunden hos testledaren och springandes locka på hunden i 25 m och sedan vara tyst och springa mot ett gömställe som ligger 30 m efter figurraden och ca 75 m från där hund och testledare står. 
Electra löste det momentet galant och tog sig rakt igenom den "farliga" figurraden och fram till mig nästan omgående! Duktig tös! :up:  Det var flera hundar som av olika anledningar INTE sökte upp föraren (bl a rädsla) och någon hund stannade redan vid första figuren medan andra kom fram till figurraden och vände och sprang mot publiken. Då får föraren till slut visa sig och locka på eller hämta hunden.

 

Uppdatering sker snart vad avser Electras...anpassningsförmåga, koncentration, avreaktion, minnesbilder, rädsla, aggressivitet och skott på banan.

Där ingår det "omtalade" momentet aggressivitet/släden, hur glad jag blev över Electras reaktion där. 

 

 

:love:

 

"dådkraft/skärpa/uthålliga/nyfikna/socialt självsäkra"

[/LOG]

 

Pets