gen_74946.1.gif
Home Start Electra Dobermann Electra pedigree Show results Electra career Work/Obedience MH Korning Update Calendar (2011) Calendar (old) CAC/SE UCH Medicine Aktivitet Links facebook Ardens Izumrud Lenis blog Butik da Lenis Banners Photo slideshow Photo gallery Lenis pixbox Lenis YouTube Vetande News 2006/07 Guestbook In memoriam e-mail me

Visste du att...

>>> En larv har ungefär fyra gånger mer muskler än en människa.

>>> Den lilla husflugan har bra fart på sina små vingar. De slår 20 000 gånger per minut.

>>> Världens största frukosttallrik med cornflakes har serverats i Bahrin, ett land som ligger i Persiska viken. Tallriken var 2,5 meter i diameter och innehöll närmare 500 000 kilo cornflakes.

>>> Den lilla dvärgnäbbmusen är en baddare på att äta. Varje dygn sätter den i sig mat motsvarande fyra gånger sin egen vikt! Det betyder att om du skulle väga 30 kilo och skulle äta lika mycket som en dvärgnäbbmus skulle du behöva äta 2500 pannkakor.

>>> Man tror att krutet uppfanns av en slump i Kina på 900-talet. En smart kines försökte göra guld och då exploderade det.

>>> Sångsvanen är den fågel som har mest fjädrar. 25 000 fjädrar kan jämföras med kolibrins 1000.

>>> Två miljoner femhundratusen nitar håller uppe Eiffeltornet i Paris. Men nitar nöts och därför måste någon hela tiden byta ut dem efter ett rullande schema.

>>> När den lilla knivfisken simmar ser det ut som om den står på huvudet. Den är så smal att den mest liknar ett lodrätt streck – därför kallas den knivfisk.

>>> Bränslesamlaren är inte större än en vanlig trast med gillar att bo stort. Boet kan vara över 3 meter högt och väga 50 kilo.

>>> Stänktetran, som är en fisk, lägger sina ägg ovanför vattenytan på ett blad. Äggen måste sedan hållas fuktiga tills de kläcks. Som tur är kläcks de redan efter 36 timmar, men under tiden får hanen stänka vatten på äggen var tjugonde minut.

>>> Vissa fiskar är ena riktiga ljushuvuden… De lockar nämligen till sig bytet med hjälp av ljus. Talkottfisken till exempel har en lykta i underkäken – när den öppnar munnen i nattmörkret simmar småfisken rakt in i den lysande grottan.

>>> Musslor rör sig faktiskt med hjälp av en så kallad fot. Det finns till och med en mussla från Australien som har blivit riktigt duktig på att klättra i träd med hjälp av sin fot.

>>> Vad blir resultatet av att samla nektar från cirka 2 miljoner blommor? Jo, om det är ett bi som samlar, blir det ett halvt kilo honung.

>>> Den pyttelilla humlekolibrins bo får plats i en vigselring.

>>> Världens största kända pärla väger 6 kilo.

>>> Det finns personer som har som jobb att provligga madrasser. 80 kronor tar ett amerikanskt par betalt för att provligga en madrass. De får så många madrasser att de kan försörja sig på det.

>>> Vrål-apan är en levande megafon. När den skriker kan det höras fem kilometer bort.

>>> Det fanns automater redan för 2500 år sedan. I ett tempel i Alexandria i gamla Egypten kunde de troende få lite vigt vatten genom att stoppa in en peng i en automat.

>>> Nästa gång du äter glass, kan du tänka på att kineserna tillagade glass redan för 5000 år sedan.

>>> 7 gånger har blixten slagit ned i amerikanen Roy Sullivan. En gång brändes hans hår och en gång flög en stortånagel av – men han har överlevt alla sju blixtnedslagen.

>>> Barken på den amerikanska jättetallen kan bli dubbelt så tjock som din linjal är lång. Hela 60 centimeter.

>>> Vad tänker du på när du hör talas om eskimåer? Jo, igloo
naturligtvis. I verkligheten har inte ens 2% av alla eskimåer sett en igloo!

>>> Den första tandkrämen uppfanns för 1900 år sedan och var gjord av ättika, salt, honung och krossat glas!

>>> När en hund springer runt, runt i en cirkel innan den ska gå och lägga sig är det faktiskt låtsats gräs den plattar till för att få det varmt och skönt. Egentligen behöver inte våra inomhushundar göra så men deras instinkt från tiden då de sov ute finns kvar.

>>> Kor kan också vara "modelejon". Man har nämligen designat en rock till kossor som ska skydda dem från insektsbett. Åtta år tog det att skapa rocken.

>>> Alla däggdjur har någon gång i sitt liv hår på kroppen. Delfinen till exempel föds med små hårtussar kring nosen. Håret faller av när de blir äldre.

>>> Allas vår urpappa Adam blev 930 år gammal om man ska tro bibeln. Men Eva då, hur länge hängde hon med? Ingen vet. Bibeln säger inget om hennes ålder. Damers ålder frågar man ju som bekant inte efter.

>>> Den amerikanske författaren Mark Twain var inte rädd för att ta ny teknik i bruk. Hans "Tom Sawyers äventyr" är den första bok som knackats ner på skrivmaskin. Det var en skrivmaskin av märket Remington. Boken gavs ut 1876.

>>> Rovfåglar har mycket skarp syn. Är vädret klart kan en kungsörn upptäcka en hare på 3,2 kilometers avstånd. Och en pilgrimsfalk kan urskilja en duva på sju kilometers avstånd.

>>> Bordtennis spelades från början med korkar i stället för bollar. Och lock från cigarrlådor ersatte racketarna.

>>> Marta Aurenes, 91 år, har ett nytt jobb på gång. Hon ska bli inkastare på puben. Det sker på hennes favorithak Skjenkestuen i Stavanger, där hon har varit stamgäst de senaste fem åren. Eftersom lokala myndigheter säger att puben bara får ha utbildade ordningsvakter på helgerna tänker Marta givetvis gå kurs och hon börjar jobba i september. Sjenkestuen har dessutom anställt en pensionerad sjökapten och psykolog.

>>> Spindlar har näsan på benen. I alla fall använder de benen när de skall lukta på något. De har små öppningarna på benen som fungerar som luktorgan.

>>> Popsångerskan Madonna ställde en gång upp som hundvakt åt en kompis med två pudlar. Hundarna var sig inte riktigt lika när de återlämnades. Madonna hade sprayat den ena rosa och den andra orange.

>>> Skalliga hundar behöver inte lida i Japan. Där finns särskilda hundtoupéer att köpa.

>>> Världens yngsta fotbolls fan är Robert Stanley Gobryszack. Han var bara en timme gammal när de stolta föräldrarna anmälde honom till Accrington Stanley FC:s supporterklubb.

>>> Modelltåg var i princip det enda som existerade för John Whelan från Nya Zeeland. Inte ens när han gifte sig släppte han sina kära lok och vagnar. Bröllopsnatten fick bruden tillbringa för sig själv i sängen medan John satt uppe och testade en ny spårplan han funderat ut.

>>> Antingen man tänker på det eller ej så snurrar man runt i sängen medan man sover. Varje natt ändrar man sovställning cirka 50 gånger. Och har man mardrömmar så blir det ännu fler.

>>> Chen Front-shean från Taiwan är expert på att göra små böcker. Nu har han gjort en sagobok, som inte är större än en tumnagel. Den innehåller både text och bilder. Det tog åtta månader för honom att göra boken klar. Sagan handlar om en liten isbjörn.

>>> När man blir myggbiten kan man med all sannolikhet säga att det var en hona som gjorde det. Hanmyggorna sticks nämligen inte. Honorna måste ha människoblod för att kunna lägga sina ägg. De suger också i sig nektar ut blommorna för att få näring. Och nektar är också hanmyggornas mat.

>>> Små grodorna, små grodorna är lustiga att se. Men det är också de stora. De riktiga grodjättarna finns i Kina. Maffigast av dem alla är den kinesiska jättesalamandern. En sådan väger mellan 25 och 30 kilo. Men de kan bli ännu större. Rekordet ligger på 65 kilo!

>>> Spjutfisken har ett lite konstigt sätt att jaga. Den skjuter iväg en vattenstråle mot bytet, till exempel en läcker liten insekt som den gärna vill äta upp. På tre meters håll kan den pricka rätt.

>>> Blåvalen har en rejäl tunga i gapet. Den väger lika mycket som en elefant. Hjärtat är inte heller så litet. Det väger 400 kilo. Så är också blåvalen det största djur som levt på vår jord.

>>> Barbie dockan är spridd runt om i världen. Den första fanns att köpa år 1959 och sedan dess har det tillverkats miljoner dockor. Tar man alla dockor i Barbie-familjen från 1959 fram till nu och lägger dem på rad, så räcker de mer än sju varv runt jorden.

>>> Kalle Anka var en gång i tiden portad från finska bibliotek. Orsaken var hans vågade klädsel. Han hade ju inga byxor på sig.

>>> Normalt äter man tre mål mat om dagen. Det blir en hel del under ett helt liv. Lite mer än 85 000 måltider, har någon räknat ut.

>>> En koala luktar halstabletter. Det beror på att den bara äter eukalyptusblad. Av oljan från det trädet tillverkas bland annat halstabletter och tandkräm.

>>> Världsrekord i att snabbt öka i vikt har nog valbabyn. Den blir cirka 90 kilo tyngre varje dag.

>>> Vattenspindeln bygger sitt bo under vattnet. Den spinner en silkeväv bland vattenväxterna och fyller väven med luftbubblor som den hämtar på vattenytan. När spindeläggen kläcks har de små spindelungarna fullt med luft i sitt säkra hem.

>>> Vill du bli berömd ska du träna dig i att skriva ett ord med bägge fötterna, bägge händerna och munnen samtidigt! Den enda som hitintills har klarat det konststycket var en amerikan på mitten av 1800-talet. Alltså skaffa dig fem kritor och fem svarta tavlor och sätt igång.

>>> En specialitet i Danmark är röda korvar.

>>> På Nya Zeeland finns det 20 gånger fler får än människor.

>>> En kamel kan dricka 50 liter vatten på 10 minuter.

>>> Gorillor tycker inte om när det regnar på dem. Därför använder de stora blad som paraplyer.

>>> Världens största äppelkaka var 1386 meter lång. Den bestod av 1,5 ton äpplen, 1,2 ton deg, 200 kilo russin, 180 kilo mandel och hinkvis med socker.

>>> Visste du att det inte bara är hajens tänder som är farliga. Om du hade vågat klappa en haj hade du fått sår på handflatan eftersom hajens skinn är täckt av små skarpa hullingar.

>>> Vattenmockasinormen gillar att fiska! Den hänger ner svansspetsen i vattnet som bete. När fisken nyfiket närmar sig, vänder sig ormen blixtsnabbt om och hugger bytet.

>>> Fåglar sträcker upp sin hals när de ska svälja. Men paddor och grodor – de använder ögonen till sin hjälp! När de ska svälja blundar de med sina stora ögon och trycker ögongloben mot taket i munnen. Muntaket trycker i sin tur på tungan som pressar ner maten i magen.

>>> Det finns en sorts ödla som har ett smart sätt att försvara sig på. Den kryper in i en klippskreva och blåser upp sig så mycket att det inte går att dra ut den.

>>> Den smartaste dinosaurien tror man var 6 gånger så klok som en krokodil.

>>> Det finns ett torn i Marocko i Afrika, som luktar mycket gott. För nästan 800 år sedan murade man nämligen in 960 säckar med musk (doft som används i parfymer) i tornet.

>>> När en ökensnigel känner sig trött kan den ta sig en "liten" tupplur på tre eller fyra år!

>>> Över 100 000 kronor äger världens rikaste papegoja. Papegojan som heter Csoki bor på ett djur hem i London där den betalar för sig med alla de pengar den har ärvt av sin ägarinna.

>>> på din semester kan du åka till den skotska sjön Loch Ness och bli rik. Skulle du kunna bevisa att det odjuret i sjön verkligen finns blir din belöning nästan 3 miljoner kronor.

>>> Vissa meddelanden rusar genom dina nerver i 320 kilometer i timmen.

>>> Världens minsta groda får plats i en fingerborg.

>>> Det första nätet i ett fotbollsmål kom 1865, då man fäste ett enkelt snöre mellan målstolparna.

>>> Redan under medeltiden spelade man fotboll på gator och torg i England. Men spelet var våldsamt och fick dåligt rykte.

>>> Marcana är världens största stadion och finns i Rio De Janeiro, Brasilien. I VM-slutspelet 1950 slogs publikrekordet i världen. Det fanns nämligen 200 000 personer på stadions läktare.

>>> En bicykleta är inte namnet på en smutsig cykel. Det är faktiskt en spark. Den görs av en spelare som med ryggen vänd mot tex. målet, sparkar en boll över sitt eget huvud medan han kastar sig bakåt.

>>> Grodan slutar aldrig att växa – de blir hela tiden större och större.

>>> Eskimåer använder kylskåp, eftersom det är för kallt. Deras mat fryser annars.

>>> Det var längesedan journalister i New York kom galopperande på sina hästar för ett besök i stadshuset. Men fortfarande kräver stadens kommunala stadgar att tjuderpålar ska finnas utanför stadshuset så att reportrarna kan binda hästarna vid dem!

>>> Till vad behövde tysken Gottlieb Klenk 6 år, 15 000 arbetstimmar, 2,5 miljoner tändstickor och 15 kilo klister? Jo, till den exakta kopian av Kölnerdomen (en jättelik kyrka) som han med stort tålamod byggde.

>>> Det är inte konstigt att man ibland blir lite snurrig i huvudet. Under en dag far nämligen 50 000 tankar genom ditt huvud.

>>> Tycker du det är jobbigt att vara förkyld och nysa? Då kan du tänka dig hur det var för en kvinna från Storbritannien som nös oavbrutet i 978 dygn (nästan 3 år)! Hon nös över 1 miljon gånger per år.

>>> Nästan hälften av alla ben du har i kroppen finns i dina händer och fötter. ´

>>> Om en uggla ska titta ovanför sig, måste den vända hela huvudet upp och ner och titta underifrån!

>>> Är du lika skrynklig som ett jättelikt russin när du stiger ur badet? Det är alla som badar länge. Vattnet sköljer nämligen bort fettet från huden och då kan fukten lätt tränga in i porerna. Då sväller huden och du blir skrynklig! Fast du vet väl att det bara är tillfälligt?!

>>> Alla clowner har ett speciellt mönster på sin sminkning, som de vill vara ensamma om i hela världen. För att ingen annan ska kunna efterapa och låna sminkningen målar clownen mönstret på ett äggskal, som sedan kan tas fram som bevis.

>>>Pelikaner fiskar faktiskt i lag! De bildar en halvcirkel i grunt vatten och vadar sedan närmare och närmare varandra. Till sist har de bildat en cirkel kring fisken och kan nu sänka sina jättenäbbar under vattnet och bara skopa upp bytet.

>>> På ett svenskt frimärke står det förstås Sverige! Men det finns faktiskt frimärken som inte behöver vara märkta med sitt landsnamn! Storbritannien var nämligen först i världen med frimärken och då behövde de ju inte urskilja sig från något annat land!

>>> 1878 började domaren använda visselpipa i fotboll.

>>> Pelé, Brasiliens störste fotbollshjälte, gjorde över 1000 mål mellan 1956 och 1974.

>>> Har du tänkt på att en tegelvägg och en glasvägg till största delen består av samma sak?
Nämligen sand!

>>> Strutsen trampar så tungt, att ett steg lätt skulle knäcka ett ben.

>>> Tänk på att när du nyser, kan partiklarna i nysningen komma upp i en hastighet av 160 kilometer i timmen.

>>> Det finns mängder av olika sorters bambu. I Burma finns det en sort som kan bli 30-35 meter hög. Tänk dig vilket fiskespö det skulle bli av en sådan bambupinne.

>>> För många år sedan gjorde drängarna i Norrland allt för att slippa äta lax! Lax var nämligen lika vanlig som sill, och drängarna blev lovade att inte behöva äta lax mer än två gånger i veckan.

>>> Minst 100 blixtar slår ner på olika ställen på jordklotet… varje sekund!

>>> Att se sur ut är faktiskt jobbigare än att se glad ut! För att le använder du 17 muskler, men för att sura använder du hela 43 muskler.

>>> Anställda på en fiskgrossistfirma i Australien fick en chock när sprättade upp en torsk på 44 kilo. Inne magen låg ett människohuvud. Obducenter försöker nu fastställa vem den döde var. Enligt massmedier i Queensland i norra Australien är den döde sannolikt fiskare som föll överbord från en trålare några nätter tidigare.

>>>En vild kamp mellan en bosnisk man och en fluga i Schweiz den gångna sommaren slutade oavgjord, men flugan får anses vara den moraliska segraren. I sin jakt på flugan lutade sig mannen ut genom fönstret, som låg på femte våningen. Innan han visste ordet av låg han i floden Limmat nedanför. Trots att floden bara är en halvmeter djup på platsen klarade sig den 22-årige mannen med skrapsår, eftersom den 18 meter långa luftturen gick via en affärsmarkis.
Flugan undkom helt oskadd, uppger polisen.

>>> Prostituerade i den turkiska kuststaden Izmir får inte längre hålla hundar och katter på bordellerna. Ingen motivering har getts till myndighetsbeslutet, men det ryktas att en polisman blivit hundbiten vid ett bordellbesök härförleden.

>>> En hund i den tyska staden Bad Urach har skjutit ihjäl sin husse, rapporterar polisen. Den 51-årige hundägaren hittades död brevid sin bil. Polisen utesluter självmord och ser som enda möjlighet att hunden genom att hoppa upp på det gevär som låg på ett av bilsätena tryckt av ett skott.

>>> En grupp kirurger som stod och opererade på ett sjukhus i Greklands huvudstad Aten blev något förbryllade när en katt plötsligt ramlade ned från taket rakt på patienten, omtalar grekisk TV. Djuret hade tagit sig in i sjukhusets ventilationssystem och fann så småningom en öppning - i
operationssalen. Kirurgerna lyckades både få tag på den skräckslagna katten och fullfölja ingreppet.

>>> Operasångerskan Barbara Hendricks övade hemma i den schweiziska villan häromdagen när en främmande röst föll in i sången. Det visade sig att en ko från granngården tagit sig in på Hendricks tomt. Kons promenad slutade med att hon trillade ned i operasångerskans pool. Hendricks avslutade sångövningen när råmandena blev alltför kraftiga. Räddningspersonalen tömde poolen och byggde en trappa av halmbalar för att få upp kon.

>>> När en hund biter en människa är det sällan något som når tidningsspalterna, mer uppmärksamhet kan det väcka om en människa biter en hund. Men en riktig sensation blir det när en kanin biter en kamphund.
Från Bukarest rapporteras att en kanin under en längre tid terroriserat en tjock och i vanliga fall aggressiv hund i en förort till den rumänska huvudstaden. Kaninen stal mat från hundens skål och bet jycken i örat när den försökte försvara sig, rapporterar tidningarna i Bukarest.
Hunden går nu runt med små hål i örat. Den lilla kaninen uppför sig i vanliga fall mycket civiliserat, bland annat använder den en potta när den uträttar sina behov.

>>> Det dör fler människor av bistick än av ormbett.

>>> För ett par år sedan räddade en man i Los Angeles grannpojkens tama Leguan med mun-mot-mun-metoden!

>>> Kolonnen med brandbilar som i april 1999 skulle släcka en skogsbrand i Massachusetts, blev kraftigt försenade. Vakten vid en av tullstationerna längs motorvägen, insisterade nämligen på att kräva avgift från vartenda fordon.

>>> Elefanten är det tyngsta djuret på land. Men jämför du med blåvalen väger den bara lika mycket som valens tunga.

>>> På en enda match kan faktiskt en biljardspelare gå en halv mil runt biljardbordet!

>>> I den arabiska staden Dubai har man köpt en snöplog…för att ploga bort sanden från gatorna.

>>> I Omaha i USA finns det tjuvar som har stulit en hel trottoar.

>>> Det största ögat som någonsin har hittats på vår jord tillhörde nog den tioarmade bläckfisk som flöt i land i Norge 1933. Ögat var 40 centimeter i genomskärning och hela bläckfisken mätte 21 meter.

>>> Elektriker i Washington i USA tycker nog inte om ekorrar. De små söta djuren orsakar nämligen 600 strömavbrott om året då de gömmer sina nötter i elstolparnas transformatorlådor.

>>> Kackerlackor överför sjukdomar. Därför utlovade myndigheterna i den filippinska huvudstaden Manila följande belöning: Den som levererade tio döda kackerlackor fick femtio öre. Resultat: I varje gathörn dök det upp kackerlacksfarmer!

>>> På en polisstation i den indiska staden New Delhi förvarades det smuggelsprit. Råttorna fick smak på den spriten. Efteråt gick de till attack mot katterna!

>>> Mrs. Cook, änka efter en brittisk manufakturhandel, ägde 100 000 dollar när hon dog. Hon hade tänkt igenom hur slantarna skulle fördelas. Allt fanns på pränt i det 95 940 ord långa testamentet som fyllde fyra volymer. Längre testamente än så har ingen hittills lämnat efter sig.

>>> Amerikanske uppfinnaren Carl Clark har konstruerat en airbag som bärs innanför byxorna. Den är framförallt tänkt som benräddare för äldre personer. Vid fall utlöses airbagen och byxorna fylls med luft som skyddar benen.

>>> Tennsoldater lever ett äventyrligt liv. De kan drabbas av tennpest – bl.a. om de råkar står för svalt.

>>> Taxiförare i nöd kan åkalla sitt eget speciella skyddshelgon. Han heter S:t Fiacre, en helig man som levde på 700-talet. På sin lott har han också fått de som drabbats av hemorrojder och könssjukdomar.

>>> I Mill Valley, Kalifornien, USA, finns ett udda museum. Det kallas The Unknown museum och där kan man fördjupa sig i världens största samling av toalettpapper.

>>> Enda kontinenten som inte har landområden belägna under havsnivå är Antarktis. Och som alla vet ligger Antarktis längst ner på vårt jordklot.

>>> Vov vov säger en svensk hund. Italienska säger bau bau, ryska gaf gaf, tyska wuff wuff och filippinska aw aw. Wang Wang låter det i Kina, vuf vuf i Danmark, hau hau i Finland, raw raw i Grekland, wouah wouah i Frankrike och ao ao i Portugal.

>>> När vi hälsar på varandra skakar vi hand. Det är en gammal sedvänja från den tid då folk ständigt gick beväpnade. Genom att sträcka fram handen visade man att man inte gömde något vapen. Det var ett tecken på förtroende.

>>> Som elvaåring drev den ryska presidenten Vladimir Putin sin gymnastiklärare till vansinne, struntade i matteläxan och blev nästan underkänd i teckning. Det avslöjar den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda. Tidningen har kommit över en betygsbok som legat gömd på vinden i det lilla trähus där presidenten bodde som barn. I de flesta ämnena hade Putin meddelbetyg, med undantag för historia där han hade högsta betyg.

>>> Den enda som har tagit OS-medalj både sommar och vinter samma år är Christa Rothenburger-Luding, som tävlade för forna Östtyskland. Det gjorde hon 1988. Under vinter-OS i Calgary blev det inte bara guld utan också silver på skridsko. Och under sommar-OS i Söul erövrade hon silver på cykling. Hennes bidrift är historisk och kan inte upprepas av någon annan. Numera hålls vinter-OS och sommar-OS skilda år.

>>> Något gick uppenbarligen snett när Tony Curtis filmade mot Marilyn Monroe i "Some like it hot" 1959. Annars hade han knappast behövt klagat över att behöva kyssa Marilyn upprepade gånger. Men det var precis vad han gjorde. Efter många omtagningar av en intim scen påstod Tony att "kyssa Monroe var som att kyssa Hitler". Fast hon hade i alla fall ingen mustasch.

>>> Champagnekorkar är inte att leka med. Risken att dödas av en förlupen kork är större än att mista livet av ett giftspindelbett.

>>> På flera håll i Kina är det förbjudet att skjuta nyårssmällare och raketer. Det är för att förhindra bränder. I stället säljs helt ofarliga videofilmer med fyrverkerier. Mycket praktiskt. Gillar man inte knallarna så är det bara att skruva ner volymen!

>>> En cirkuselefant vill ha mycket mat. Varje dag sätter den i sig 20 kilo hö, 20 kilo vitaminrika pellets, plus 15 kilo frukt och bröd. Men då blir de stora och starka.

>>> Svett, det är ingen enkel sak det. Den består av ett hundratal olika ämnen. Men bara en tredjedel av dem luktar.

>>> Tyngst av alla landlevande rovdjur är grizzlybjörnen som kan väga 780 kilo. Den finns i Alaska, västra Kanada och i nationalparker i västra USA.

>>> Ekorrarna har så dåligt minne så när vintern kommer så har de glömt bort mer än hälften av sin gömställen med nötter.

>>> Stegosarrusen var en av de största dinosaurierna men deras hjärna var inte större än en vanlig nöt.

>>> Guldfiskars minne är 3 sekunder långt, sen har de glömt allt.

>>> Flugor har lite längre minne. Deras minne är 1 minut långt.

>>> Avståndet mellan vingspetsarna på ett Boeing 747-plan är större än hela den sträcka bröderna Wright avverkade under sin första flygtur.

>>> Det var inte indianerna som var först med skalpering utan det var en gammal europeisk sedvänja som holländska och engelska kolonister brukade.

>>> I den här meningen finns bokstaven e med sju gånger. Det är med andra ord en mycket vanlig bokstav, svår att undvika när man skriver. Men amerikanske författaren Wincent Wright lyckades ändå skriva en hel bok med 50 000 ord utan att använda e en enda gång. Hur långt klarar du att skriva?

>>> Hur kan en häst stå upp och sova? Jo de låser benen och därför ramlar de inte ihop.

>>> Djuren drömmer också precis som vi människor.

>>> Sjusovaren är ett av de sömnigaste djuren. Den sover bort bort sju av årets tolv månader.

>>> Osmium är jordens tyngsta metall. Om du har en bit Osmonium som har samma storlek som en tändsticksask så väger den ca 6 kg.

>>> Alla som har varit på månen har lämnat kvar sina fotsteg, de försvinner nämligen aldrig från månens yta. Anledningen till detta är att det aldrig regnar eller blåser på månen.

>>> Vandringsalbatrossen är tre meter mellan vingspetsarna.

>>> Kondoren är den tyngsta rovfågeln. Den finns i Sydamerika och vuxna hanar väger mer än tio kilo.

>>> Det finns ett djur som heter vattenflis. Den är bara 8-10 mm lång. Den lever nere på botten av vattendrag. Den livnär sig på andra insekter och musslor.

>>> Människan äter 50 000 kilo mat under hela sin livstid.

>>> Om vi var lika spänstiga som en fluga så skulle vi kunna hoppa över en hel fotbollsplan i ett enda skutt. På längden!!

>>> Fiskar kan inte blunda. De saknar nämligen ögonlock.

>>> Strutsen har de största ögonen av alla landdjur. Diametern är 5 cm.

>>> Talande dockor är inget nytt. Redan 1888 byggdes den första talande dockan av Thomas Edison. Det var han som hittade på glödlampan. Dockan hade en inbyggd liten apparat med inspelat ljud. Den kunde säga både pappa och mamma. Den kunde till och med sjunga visor.

>>> Fiberoptiska kablar i Svenska kraftnäts ledningar har utsatts för en lite annorlunda "hackerattack". Korpar har nämligen hackat sönder stora delar av bredbandsnätet, vilket har fått driftstörningar för bland annat Tele2 som följd.

>>> Boo.com satte sprätt på 1 000 000 000 svenska enkronor. En snittanställd kostar ett företag cirka 1 miljon kronor per år. Pengarna skulle med andra ord ha räckt till lön åt 30 personer i mer än 30 år.
Det tog LetsBuyIt två år att spräcka Boo.coms rekord. Nu är de under rekonstruktion och på väg mot konkurs. Med en svidande slutnota på mer än en och en halv miljard kronor.

>>> I Cleveland i Ohio (USA) måste man ha jaktlicens för att fånga möss.

>>> Simon Robinson från Australien har bra ljud i skällan. När han tar i så hörs det. Hans skrikrekord ligger på 128 decibel. Det är nästan lika ljudligt som ett jetplan.

>>> Muppgrodan Kermit och Bill Clinton har något gemensamt, båda är vänsterhänta.

>>> Osthyveln är en norsk uppfinning. Det var en norrman som uppfann den 1931.

>>> Ficklampan uppfanns 1891. Den första bärbara ficklampan uppfanns i England och den vägde över ett kilo.

>>> Håret växer mest och bäst i mars månad och tvärtom växer det i augusti och september.

>>> Hårväxten ökar när man är förälskad. Då får man gå till frisören lite oftare.

>>> Vi tappar ca 70 hårstrån varje dag. Men som tur var så kommer det nya hela tiden hos de flesta.

>>> På ett dygn sväljer vi 1 liter spott. Det blir 365 liter på ett år. Det är två fulla badkar.

>>> Det är inte så konstigt att fötterna luktar. De innehåller nämligen 250000 svettkörtlar.

>>> En 35 årig person har upplevt ca 12 800 dagar. Vid 50 har hon/han sett solen gå upp 18 300 gånger.


Share